2310 279 730
Βασική αιτία της απονεύρωσης είναι τα μικρόβια! Συχνότερες περιπτώσεις που απαιτούν απονεύρωση είναι οι εξής:
Απονεύρωση ή επιστημονικά ενδοδοντική θεραπεία λέγεται η διαδικασία με την οποία αφαιρούμε το νεύρο του δοντιού (ζωντανό ή νεκρό), καθαρίζουμε τα κανάλια μέσα στα οποία βρισκόταν αυτό και στη θέση του τοποθετούμε ένα υλικό για να γεμίσουμε ερμητικά το χώρο, ώστε να μην μπορούν να αναπτυχθούν ξανά μικρόβια.
Ο πόνος στην απονεύρωση είναι ένας μύθος που αποτελεί πια παρελθόν! Όλη η διαδικασία γίνεται απολύτως ανώδυνα, χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές τοπικής αναισθησίας!
Ανάλογα με τα ευρήματα αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία συνεδρία ή σπανιότερα σε δεύτερη. Οι πολλές επισκέψεις και αλλαγές αποτερούν μεγαλύτερο κίνδυνο παρά επιτυχία.
Και πάλι η απάντηση είναι…τα μικρόβια! Αποτυχία μιας απονεύρωσης σημαίνει είτε ότι τα μικρόβια μέσα στις ρίζες του δοντιού δεν κατάφεραν να εξαλειφτούν στην προηγούμενη θεραπεία οπότε και πολλαπλασιάστηκαν εκ νέου δημιουργώντας συμπτώματα (πόνο/ πρήξιμο),.Αλλος λόγος μπορεί να είναι επιμόλυνση για τεχνικούς λόγους μετά την ενδοδοντική θεραπεία ( για παράδειγμα: μη σωστή αποκατάσταση του δοντιού (επιθετικοί άξονες , καρφίδες , ρωγμές ,κάταγμα του δοντιού ή κάποιας από τις ρίζες του, επανεμφάνιση τερηδόνας στο δόντι) κτλ.
Όταν ένα δόντι με παλιά απονεύρωση εμφανίζει συμπτώματα, τότε πρέπει να επαναθεραπευτεί, δηλαδή να ξανακαθαριστεί εσωτερικά ώστε να μην υπάρχουν μικρόβια! Αυτό γίνεται με την αφαίρεση των παλιών υλικών, καθαρισμό των σωλήνων του δοντιού και τοποθέτηση εκ νέου υλικού στο σωστό μήκος και πάχος προκειμένου να σφραγιστούν οι ρίζες ερμητικά ώστε να μην μπορούν να ξαναναπτυχθούν μικρόβια. Αν ο ενδοδοντολόγος κρίνει ότι η επαναθεραπεία θέτει σε κίνδυνο το δόντι, τότε μπορεί να προτείνει την ακροριζεκτομή (μικροχειρουργική τεχνική).
Όταν ένα ήδη απονευρωμένο δόντι παρουσιάζει συμπτώματα αλλά ο ενδοδοντολόγος κρίνει ότι είναι τεχνικά αδύνατη η επαναθεραπεία ή αυτή θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του δοντιού η την ακριβή προσθετική που έχει το δόντι ( ζιρκόνιο , ολοκεραμική κτλ ) τότε μπορεί να καταφύγει στην ακρορριζεκτομή. Αυτή αποτελεί μια μικροχειρουργική τεχνική κατά την οποία ο κλινικός αποκτά άμεση πρόσβαση στην περιοχή των μικροβίων στην άκρη της ρίζας μέσω της διάνοιξης των ούλων, καθαρίζει καλά, την περιοχή , κόβει ένα μικρό τμήμα της άκρης της ρίζας του δοντιού και φράσσει το υπόλοιπο ερμητικά με βιουλικό. Στη συνέχεια τα ούλα τοποθετούνται και πάλι στη θέση τους. Η τεχνική αυτή πραγματοποιείται με τη χρήση μικροσκοπίου και μπορεί επίσης να αποτελέσει λύση σε περιπτώσεις που ο ασθενής δε θέλει να καταστραφεί η προσθετική αποκατάσταση του δοντιού ή όταν έχει ήδη προηγηθεί επαναθεραπεία αλλά τα συμπτώματα επιμένουν.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω για την ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), έτσι και η ακρορριζεκτομή γίνεται με εξελιγμένες τεχνικές τοπικής αναισθησίας και άρα αποτελεί μια εντελώς ανώδυνη διαδικασία για τον ασθενή.
Στο ιατρείο μας προτεραιότητα είναι να σώζουμε τα φυσικά δόντια, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές και υλικά για να τα αποκαταστήσουμε. Αν η προσπάθεια διάσωσης ενός δοντιού είναι αδύνατη ή δεν πετύχει, τότε η μόνη λύση είναι η εξαγωγή. Σε αυτήν την περίπτωση η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος για να αποκατασταθεί το κενό είναι ιδανική. Η απόφαση λαμβάνεται πάντα σε συζήτηση με τον ασθενή και τη συνεργασία συναδέλφων διαφορετικών ειδικοτήτων του ιατρείου.
Μικροχειρουργική τεχνική (ακροριζεκτομή)
Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) λόγω νέκρωσης του πολφού (νεύρου)
Επανάληψη ενδοδοντικής θεραπείας
*Η μαύρη περιοχή στην άκρη της ρίζας (βέλος) δείχνει την έκταση καταστροφής του οστού. Μετά από έξι μήνες υπάρχει πλήρης επούλωση. Η μαύρη περιοχή έχει γεμίσει από καινούργιο οστό. Αυτή η διαφοροποίηση στον έλεγχο μετά από 6 μήνες αποτελεί το κριτήριο για να θεωρηθεί επιτυχής μία ενδοδοντική ή μικροχειρουργική θεραπεία.